Om trädgården

Med smak för Rolls Royce och Rosor!

Jan E Grynning, grundare till Florinska Rosengården, passionerad rosenodlare och Rollsåkare!

Det första man ser när man besöker Florinska Rosengården är ett mycket vackert växthus. Proportionerna är så harmoniska men märkligt nog känner man sig förflyttad tillbaka i tiden... för på något sätt verkar det hela så bekant.
-Det är en kopia av 1700-tals orangeriet på Gunnebo slott. Jag såg det där för två år sedan och det första jag tänkte var att ett sådant skall jag bygga, säger Jan. Sagt och gjort, så var det klart och idag drivs det upp plantor där.

Vägen till Florinska Rosengården
Förr var Jan åkare men av någon anledning så kom han på andra tankar. -Jag köpte min första Rolls Royce för 35 år sedan, av ren entusiasm. Det finns ju ingen bil som är så mytomspunnen... och allt det hemlighetsfulla runt märket. Det var ju något alldeles ouppnåeligt när jag växte upp. -Redan när jag var 18 år ville jag låna pengar av en släkting för att köpa en Rolls men fick inte. Även idag efter alla dessa år, är det fortfarande en härlig känsla att åka bilen men man måste nog själv vara lite speciell för att förstå det.
-När jag renoverade min första Rolls Royce kom det folk och undrade - kan du meka med den? Så jag började även skruva och meka med andras Rollsar.

Jan sålde emellertid en av sina första Rollsar för att ha råd att köpa gården, Florinska rosengården i Vävra, i början av 70-talet och därmed tog en ny karriär fart.

Okulerar själv
-Det fanns rosor här på gården så det började som en hobby i mitten av 70-talet. Jag importerade rosor från Tyskland och Danmark. Därför blev det mer och mer och folk började köpa rosor av mig. Nu okulerar jag bland annat själv...i dagsläget finns det 130 egna sorter och drygt 400 buskar samt klätterrosor i den Florinska Rosenträdgården. Vi kan dessutom ebjuda 160 andra sorter. Det är sådana som jag beställer hem i så fall. Sammanlagt blir det 600 olika sorters rosor vi kan erbjuda till försäljning. Att odla rosor är ju inte det lättaste, det vet alla som försökt någon gång.
-Det klart att jag haft sådana som dött för mig. Men det viktigaste är att man har rätt grundstammar och att man vattnar och gödslar på rätt sätt.

Personlig favorit
Att välja en favorit bland allt det vackra kan dock vara svårt.
-Var ros har sin charm men The Dark Lady är en intensivt röd ros med stora blommor som doftar gott. Så finns ju Jude the Obscure till exempel och Jane Austin. Jag hittar hela tiden nya vackra sorter.

Mer än bara rosor
Till vår förvåning får vi även se pelargoner hos rosodlaren.
-Den danska drottningmodern, Ingrid, var känd för sina speciella pelargoner. Efter hennes död släppte kungahuset dem så nu finns dem att köpa.
-Av en händelse var jag hos en odlare i Danmark och fick se dessa, säger Jan och visar upp de meterhöga pelargonerna som står planterade i jättekrukor. Vi har även ett stort sortiment av utplanteringsväxter i vårt sortiment, säger Jan.

Har Ni vägarna förbi Kungälv under sommartid skall ni verkligen göra ett avbrott i den stressiga vardagen och besöka Florinska Rosengården och njuta av den prunkande och färggranna rosenträdgården.